Aanvraag VAR 2013, even opletten!

Aanvraag VAR 2013, even opletten!

In de praktijk blijkt dat veel zzp'ers zich bij het invullen van de aanvraag Verklaring arbeidsrelatie afvragen of ze het wel goed doen. Waar moet u op letten?

Verklaring arbeidsrelatie. Indien u als freelancer of zzp'er werkzaamheden in opdracht uitvoert voor een bedrijf, wordt aan u meestal gevraagd om een Verklaring arbeidsrelatie (VAR) te overleggen. Uit de praktijk blijkt dat veel zzp'ers bang zijn om iets fout in te vullen, waardoor zij geen juiste VAR ontvangen. Hoe werkt dit nu precies?

Per activiteit. Een VAR moet worden aangevraagd per soort werkzaamheden. Dus als u bijvoorbeeld timmerwerkzaamheden verricht en hiervoor een VAR heeft, dan is deze VAR niet geldig voor andere werkzaamheden, zoals stukadoren. Tip. Omschrijf de werkzaamheden in uw aanvraag niet té eng. Als u zowel timmert als stukadoort, gebruik dan bijvoorbeeld de term 'werkzaamheden in de bouw'.

Angst voor fouten. In de aanvraag worden 25 vragen gesteld over de werkzaamheden en onder welke voorwaarden u deze verricht. De beoordeling hiervan door de fiscus hangt niet af van het antwoord op één enkele vraag, maar vindt plaats op basis van het geheel. Dus als uit al uw antwoorden blijkt dat u ondernemer bent maar u investeert niet of u maakt geen reclame, dan zult u toch een VAR-winst uit onderneming ontvangen.

Belangrijke vragen. Het is natuurlijk wel zo dat bij de beoordeling bepaalde vragen zwaarder wegen dan andere. Met name de vragen over het aantal uren dat u werkt, de inkomsten, uw verhouding tot de opdrachtgever en het aantal opdrachtgevers in een jaar zijn van doorslaggevend belang.

Afwijzen of andere VAR? Als u een VAR-winst uit onderneming heeft aangevraagd maar u voldoet niet aan de voorwaarden, dan ontvangt u mogelijk een VAR-loon uit dienstbetrekking. U heeft daar echter niet om gevraagd. Kan de fiscus uw aanvraag VAR-winst uit onderneming niet gewoon afwijzen? Deze vraag kwam onlangs nog aan de orde voor de Hoge Raad (LJN: BY3884). De Hoge Raad concludeert in deze zaak dat de Belastingdienst na de aanvraag een afwijkende VAR mag uitreiken. Anders zou de regeling wel erg ingewikkeld worden. Opletten dus!

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met administratiekantoor Fablo via het contactformulier of bel naar 0184 - 63 59 22.

 

JoomShaper